Mat till barnkalas

Som mamma till en allergisk pojke tycker jag det är viktigt att nämna att allergi är mycket vanligt hos barn idag. Det kan sluta riktigt illa om man har otur. Var särskilt vaksam på jordnötter och andra nötter. Förhör dig därför om något av barnen är allergisk mot något.

Nedan hittar du tips på snabbt fixad kalasmat. Vill du ha fler recept besök Kalasguiden.se – sidan Kalasmat.

Barnkalas-meny

Korv med bröd

En klassiker som är enkel och omtyckt.

Hamburgare med pommes frites

Också en klassiker som de flesta barn gillar! Ställ fram skålar med sallad, lök och annat som man kan lägga i hamburgaren så kan barnen själv välja vad de vill ha.

Pizza-slice

Gör en stor pizza med olika slags fyllning som täcker en hel plåt. När pizzan är färdiggräddad dela den i små trekanter.

Grillspett

Använd en utomhusgrill eller en ugn till grillspett av t ex korv, kött och olika slags grönsaker. Då har barnen lite att välja mellan om de inte tycker om det ena.

Tårtor

En tårta hör också till barnkalaset – de flesta barn älskar tårta! Det är också lätt fixat med enkla medel.

Tågtårta

Ta minst tre en-liters glasspaket och dela glassbitarna på mitten – dessa blir tågvagnarna somo läggs efter varandra på en lång rad. Till loket lägger man två halvor ovanpå varandra. Till hjul kan man ta runda kakor eller bananskivor. Dekorera tåget med glassås, strössel och godisbitar i olika färger.

Marängsviss

Ta ett stort fat eller en stor skål. Lägg i bitar av glass och banan. Överst lägger du små maränger och häller vispad grädde över. Ringla över chockladsås och stick ner tårtljus i marängerna.

Pannkakstårta

Grädda tunna pannkakor och lägg ovanpå varandra med sylt och grädde mellan. Bred vispgrädde över hela tårtan och dekorera med jordgubbar och hackad blockchocklad.

Kakor

Alla barn älskar kakor. Baka t ex muffins och dekorera i stil med kalasets tema. Man kan hälla på smält blockchocklad och strössel i olika former och färger.

Enkelt recept på muffins

10 stora muffins

Ingredienser
100 gram smör
2 st ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär
- Smält smöret och låt det svalna.
- Vispa ägg och socker poröst.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
- Tillsätt smöret och blanda till en jämn smet.
- Häll smeten i muffinsformar.
- Grädda mitt i ugnen, 200 grader ca 15 minuter.

mat till barnkalas
kalasmat
kakor till barnkalas