Roliga lekar till barnkalas

Alla barn älskar att leka – och såklart ska barnen få leka på barnkalaset! Här är tips på några klassiska lekar som barn i de flesta åldrar tycker är roliga.

Hela havet stormar 

Denna leken är nog en av de mest lekta lekarna – både bland barn och vuxna och den passar perfekt på ett barnkalas.

Ställ fram ett antal stolar, en mindre än antalet barn. Sedan spelar man musik och barnen börjar gå runt stolarna. När musiken plötsligt tystnar, gäller det att snabbt sätta sig på en ledig stol. Den som blir utan stol, är ute ur leken. Sedan tar man bort en stol och musiken börjar spela igen. Leken fortsätter tills det till slut bara är två barn kvar som går runt samma stol. Den som först hinner sätta sig på den sista stolen när musiken slutar har vunnit.

Katt och råtta

Barnen ställer sig i en ring och håller varandra i händerna. Två stycken väljs ut som katten och råttan. Råttan stannar inne i ringen och katten utanför. Katten ska försöka komma in i ringen och fånga råttan, men hindras av de andra som sänker händerna. Klarar han att komma in ändå, hjälper de andra råttan genom att lyfta på händerna, men sänker om katten vill komma ut. När katten fångat råttan väljs ny katt och råtta.

Simon säger! 

Detta är en klassisk ”härmlek” och brukar uppskattas av alla barn.

Ett av barnen utses till lekledaren ”Simon”. De andra sprider ut sig i rummet framför Simon. När denne t ex säger ”Simon säger: stå på ett ben” och samtidigt visar rörelsen, lyder alla och lyfter ena foten. Om han istället säger t.ex. ”Nyp dig i näsan” och visar detta, men utan att först säga ”Simon säger”, ska alla stå stilla. Den som inte gör som ”Simon säger” – eller den som rör sig det allra minsta, när man ska stå stilla, är ute ur leken. Man fortsätter tills det bara finns en deltagare kvar på golvet. Denne får vara ”Simon” nästa omgång.

Förstenade

En fartfylld lek som lockar fram mycket skratt och fnitter hos barnen.

Sätt på musik och låt barnen dansa och hoppa. Stäng plötsligt av musiken – då ska barnen bli ”förstenade”. Den som rör sig är ute ur leken.

Massor med fler roliga lekar hittar du på Kalasguiden.se.

lekar